Rareș Mandu (15 ani), unul dintre cei mai talentați juniori români și campion național de dublu în 2014, a fost, pe 29 mai, protagonistul unui episod care pare de neimaginat. Rareș s-a izbit de lacunele sistemului educațional românesc, fiind picat chiar la proba de aptitudini pentru tenis, din cadrul concursului de admitere în clasa a IX-a a liceului cu program sportiv „Mircea Eliade” din București. Bizar este faptul că ceilalți 5 sportivi care au trecut probele de aptitudini sunt mult mai slab cotați decât Mandu, unii chiar fără vreun meci de tenis profesionist în picioare.
UPDATE. Marcel Pușcaș, directorul FRF pentru dezvoltarea Centrelor Regionale, a fost interesat de cazul Mandu. Pe pagina de Facebook, fostul președinte de la Steaua a comentat situația tenismenului care a picat proba practică la tenis:
„Un examen e un examen. Tânărul Mandu trebuia să fie atent și concentrat la ceea ce i se cere! Punct și nimic altceva. Câți soferi cu vechime ar pica la sală? Cred că trebuia să servească 70 % dintre lovituri într-un punct fix. Lovitura în forță are șanse mai mari de nereușită. Câți fotbaliști din L1 ar lovi transversala din 5 încercări de, să zicem, 4 ori ? Cred că la acest procent ar pica trei sferturi la admitere. Felicitări domnului Buzărnescu. Mandu va avea de învățat din această experiență”
„Pe cei care au luat nota 10 i-am bătut cu 6-2, 6-2”
Rareș Mandu, care se află pe locul 10 în clasamentul național U16, a fost eliminat din concursul de admitere după ce a dat proba de serviciu într-un punct fix, arma sa redutabilă fiind, paradoxal, serviciul: „Fără să mă laud, eu am cel mai bun serviciu din țară, la vârsta mea, cu cea mai bună medie de ași pe meci. Dintre jucătorii buni care au dat examenul, numai eu am fost picat. Dintre cei cu care am jucat până acum, eu i-am bătut pe toți de acolo. Îi înving pe toți, aproape în fiecare meci. Sincer, pe unii care au luat nota 10 i-am bătut cu 6-2, 6-2”, s-a revoltat Rareș pentru ProSport.
Foto: Rares practică sportul alb de la vârsta de 6 ani, participând la activitatea competitionala de la varsta de 9 ani, cu rezultate remarcabile.
Proba respectivă, care a fost susținută după alte examene fizice trecute de Mandu, a constat în trimiterea a zece mingi către un spațiu delimitat de profesorii examinatori. Pentru a trece examenul, concurenții erau nevoiți să servească cel puțin cinci mingi bune, cerință pe care Rareș este convins că a îndeplinit-o: „După ce am servit, mă duceam spre locul meu, unde erau și ceilalți participanți. Profesorii examinatori m-au chemat și mi-au zis: «Ești eliminat, poți să pleci acasă». Teoretic, proba este destul de grea, trebuie să fii bun să o treci, dar eu sunt sigur că nu meritam să fiu picat. După ce m-au trimis acasă, m-am dus la un concurs internațional în Albania și am câștigat trei meciuri”, s-a plâns Rareș, care anul trecut a câștigat Campionatul Național U14 la dublu, alături de Cristian Andreescu. Cei doi au învins în finală doi junior clasați în Top 10 U14 în Europa, Filip Jianu și Nini Dica, cu scorul de 6-3 6-1.
Săptămâna trecută, la o lună și jumătate după ce a fost respins, Rareș Mandu a câștigat turneul internațional „Argeș Cup „, competiție din calendarul Tennis Europe la care au participat sportivi din 9 țări. Alți juniori admiși la liceul „Mircea Eliade, în cadrul probelor de tenis, nu au reușit să treacă de primul tur la turneul desfășurat la Curtea de Argeș.
Profesorul examinator e sigur că nu s-a înșelat: „A vrut să impresioneze, dar nu era cazul”
ProSport a discutat cu Mihai Buzărnescu, unul dintre cei doi examinatori care l-au picat pe Rareș Mandu, iar profesorul în vârstă de 60 de ani este sigur de faptul că juniorul nu a îndeplinit cerințele concursului de admitere. Buzărnescu, tatăl și antrenorul jucătoarei Mihaela Buzărnescu (356 WTA), consideră că tânărul a avut o atitudine nepotrivită, fapt care l-a împiedicat să perceapă cerințele probei de aptitudini: „El a vrut să servească prea tare, neînțelegând că putea să trimită ușor, chiar și din mână. Nu conta în ce fel executa serviciul, ci doar să pună mingea în spațiile delimitate de noi. Eu și celălălt profesor am stat la 1 metru de acele spații, tocmai pentru a nu avea vreun dubiu, iar copilul nu a servit cinci mingi bune, sunt sigur de asta. El credea că are meci cu Federer și a vrut să impresioneze, dar nu era cazul. A riscat, știind că concurează cu alți jucători, pentru un număr restrâns de 5 locuri”.
„Mi se pare incredibil! Eu am servit foarte serios”
Profesorul Buzărnescu este contrazis însă de juniorul Mandu, care spune că a servit exemplar, dar că examenul a fost organizat într-un mod neprofesionist: „Era corect ca, după ce servea primul candidat, să fie numărate urmele lăsate de mingi. Apoi, ele să fie șterse și analizate urmele mingilor următorului copil. Eu am servit aproape ca în meci, am dat foarte serios. Dacă mă pica la altă probă, aș mai fi zis, dar să fiu respins la serviciu, care este punctul meu forte, mi se pare incredibil. Toți zic înainte să joace cu mine un meci: «Băi, joc cu Mandu, e pericol cu serviciu»”.
Foto Rareș Mandu ocupă locul 10 în clasamentul național U16, iar punctul său forte este serviciul.
Cazul lui Rareș Mandu ridică întrebarea dacă probele de aptitudini pentru admiterea la liceele sportive din România sunt concepute astfel încat chiar să determine aptitudinile sportive pentru o anumită disciplină. Examinatorii nu au văzut abilitățile lui Rareș, confirmate în mulți ani de activitate competițională, dar probele de aptitudini sunt contestate de tot mai mulți părinți. Ei sunt contrariați de faptul că notele obținute la respectivele probe contează în proporție de 75% pentru media finală de admitere, în timp ce ponderea tuturor rezultatelor la învățătură este de 25%.
Totodată, părinții lui Rareș Mandu acuză lipsa totală de transparență în ceea ce privește criteriile de evaluare și organizare a probelor. Copiii nu au primit nicio informare scrisă clară asupra fiecărei probe în parte ori vreun regulament scris al concursului, iar părinților le-a fost interzis să asiste la examen.
Tatăl lui Rareș Mandu a cerut explicații din partea conducerii liceului, dar răspunsul primit a fost acela că „nu sunt admise contestații în cadrul probelor sportive”, astfel că nu se mai poate face nimic. Rareș a intrat la liceul Mircea Eliade, însă pe locurile de la profilul știinte sociale, bazându-se exclusiv pe rezultatele la învățătură.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER